Fördelar med epilator jämfört med rakning

Eftersom epilering och rakning är två av de vanligaste alternativen för att ta bort hårväxt på exempelvis benen kan man ju undra vilka fördelar och nackdelar det finns med dessa två metoder.

De som föredrar att använda en epilator framför att raka benen poängterar främst att det tar längre tid för håret att växa ut efter att man har epilerat, och att håret med tiden blir tunnare vilket gör att man behöver epilera mer sällan. När hårstråna växer ut igen känns de dessutom mjukare än vid rakning eftersom de har dragits upp helt och det därmed växer ut nya strån. Vid rakning kapas de och därför ger stubben som sedan växer ut en stickigare känsla.

Den största nackdelen med den här metoden är att det är smärtsammare än rakning eftersom håren rycks ut, även om kroppen kan vänja sig vid känslan vid upprepat användande. Hur man upplever smärtan skiljer dock från person till person eftersom man har olika hårtyper och olika hög smärttröskel. En annan nackdel är att benen ibland inte upplevs riktigt lika släta som vid rakning eftersom epilatorn kan lämna kvar lite fjun. Detta kan däremot skilja sig lite mellan de olika modellerna, vissa tar hårstrån som är ner till 0,5 cm, medan andra går ner till 0,2 cm.

De som hellre rakar brukar tycka att det är enklare och inte lika omständligt som att använda en epilator. Huvudanledningen till att många väljer rakning framför epilering är att det inte gör ont att raka bort håret. Nackdelen med den här metoden är dock att håret börjar växa ut igen väldigt fort och att stubben märks av redan efter någon dag hos vissa. Men även detta kan skilja sig lite beroende på hårtyp. Om man epilerar kan det däremot ta upp till några veckor innan man behöver epilera igen.

Kommentarer inaktiverade.